Осма ,,јесен у Ердабову’’ у даљском дому Оцића

У петак, 30. октобра 2022. године, у славонском Даљу одржан јe први део 8. Међународне књижевно-уметничке и научне манифестације „Јесен у Ердабову”, конципиране 2014. године на научном скупу „Повратак у Ердабово”, на ком је тада представљено књижевно дело Ђорђа Оцића. Зборник са овог скупа објављен је следеће године, када је, октобра 2015. године, манифестација први пут и организована. Концепт манифестације, чији је иницијатор и идејни творац књижевник Ђорђе Нешић, подразумева да се она одржава у јесен сваке године, а предвиђено је да има две целине, од којих је једна посвећена књижевнику Ђорђу Оцићу, а друга књижевности уопште. 

Ове године манифестација „Јесен у Ердабову” први пут је одржана у књижевниковој родној кући која се последње три године, од оснивања Удружења „Ђорђе Оцић”, развила у специфично и аутентично седиште културе. 

Бројној и пажљивој публици, књигу Жарка Видовића Романи Ђорђа Оцића коју је објавила Задужбина „Жарко Видовић”, представили су проф. др Добривоје Станојевић, писац предговора овом издању, и проф. др Милош Ковић, познавалац Видовићевог дела. У приказивање књиге укључен је и снимак излагања доц. др Срђана Орсића, са скупа о Видовићу који је прошле године одржан у Институту за књижевност и уметност у Београду. 

Публици је представљен и први од предвиђених шест томова књиге Пословице и изреке, пројект издавачке куће 4СЕ, с којим су публику упознали Татјана Трнинић, приређивач Слободан Петровић и директорка 4СЕ Јелена Петровић, која је потом званично отворила и изложбу цртежа академског сликара Луке Дедића „Љубав, Вера и Нада оставиле трага”. Изложба је постављена у Галерији „Олајница”, у даљском Дому Оцића, и трајаће најмање месец дана.

Бројну публику, осим мештана Даља, Борова, Бијелог Брда, Вуковара…, чинило је и двадесетак гостију из Београда. Почасни гост-домаћин овога скупа био је академик Часлав Оцић, књижевников брат, који је такође рођен у овој кући.

Након тога, у пријатном амбијенту авлије Дома Оцић, уз музику у интерпретацији Славка Бубала, посетиоци су наставили разговор и дружење с учесницима.

Други део манифестације планиран је за 15. октобар, када ће се у Културно-научном центру „Милутин Миланковић” одржати научни скуп Поетика кратке приче Срете Батрановића, о књижевнику који живи у Новом Саду, а рођен је у Даљу.

(Удружење Ђорђе Оцић/Ердабово)