Саопштење за јавност Задужбине ,,Жарко Видовић’’

Поводом најновијих смутњи које у јавности стварају чланови удружења „Пријатељи Жарка Видовића” и које сада прерастају у нападе на Митрополију црногорско-приморску, дужни смо да се, зарад истине, обратимо јавности.

Задужбину „Жарко Видовић” основао је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, оснивачким актом САС СПЦ Број 869/зап. 690. од 21. јуна 2018. године, на иницијативу блаженопочившег Архиепископа Цетињког и Митрополита Црногорско-приморског Господина Амфилохија, а по благослову блаженопочившег Патријарха српског Господина Иринеја. Његова Светост био је почасни Председник Задужбине „Жарко Видовић”.

Задужбина „Жарко Видовић” основана је као интерна јединица СПЦ – Патријаршије Српске и ради на основу Устава СПЦ, Статута и других аутономних прописа.

Управни одбор Задужбине, одлуком Светог  Архијерејског Синода бр. 164/зап. 162 од 21. јуна 2018, чине: Митрополит Црногорско-прморски Амфилохије, у својству Председника. Чланови Управног одбора Задужбине: члан Светог Архијерејског Синода за вођење просветних послова Митрополит Загребачко-љубљански Господин Порфирије, протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, проф. др Мило Ломпар, проф. др Богдан Лубардић, проф. др Милош Ковић, јереј Василије Војводић, ђакон доц. др Драган Ашковић, Маја Аћимовић.

Задужбина се сходно свом оснивачком акту бави чувањем, стручном и научном обрадом рукописне заоставштине Жарка Видовића. Рукописна заоставштина је по жељи Видовића похрањена на чување у Патријаршији Српској.

Чланови Задужбине, уз подршку Митрополита Амфилохија, пописали су и дигитализовали целу рукописну заоставштину Жарка Видовића. Покренуто је, потом, издавање Сабраних дела Жарка Видовића. Њихов уређивачки одбор чине: проф. др Богдан Лубардић, проф. др Милош Ковић, доц. др Драган Ашковић, докторанд Дејана Оцић и теолог Милош Тутуш.

Упркос томе, међутим, појавила се група појединаца, самозваних „Пријатеља Жарка Видовића”. Игноришући одлуке Светог Архијерејског Синода и постојање Задужбине, без поштовања воље покојног Жарка Видовића, без стручних квалификација и умећа, латили су се публиковања његове рукописне заоставштине. Најновија у низу таквих публикација је књига Срби и Косовски завет у новом веку. Поставља се питање: како су они дошли до рукописа необјављене Видовићеве књиге Његош и Косовски завјет у новом вјеку (с каквим правом и на основу којих критеријума су из ње преузели насумичне фрагменте и зашто су јој променили наслов)? Нико од њих, наиме, није учествовао у пописивању и дигитализацији рукописне заоставштине, нити је радио на рукописима који се чувају у Патријаршији Српској.

На многим црквеним порталима осванули су текстови о овој публикацији. Међу њима је текст пренео и званични сајт Митрополије Црногорско-приморске. На молбу управе Задужбине текст је уклоњен. То је, потом, искоришћено као повод за бесрамне и политикантске нападе на Митрополију црногорско-приморску.

Овим путем желимо да упознамо све епархије Српске Православне Цркве и нашу јавност с овим немилим догађајима и да их замолимо да не дозволе даље ширење свима непријатних и сасвим непотребних смутњи.

У Београду,  21. маја 2021.

За Задужбину „Жарко Видовић”

Управитељ Задужбине

Милош Тутуш